Nyhet

Flyg- och fallskärmshoppningskurser i Sverige

En vanlig dröm bland många ute i landet är att kunna flyga ett flygplan själv, eller att få segla genom luften med en fallskärm. Den fantastiska upplevelsen att få vara ovan mark kan kännas avlägsen men är väldigt nära tillgänglig i de flesta fall. Det finns många bra och lärorika kurser både när det gäller flygning av mindre flygplan som att lära sig hur man hoppar fallskärm runtom i landet. Har man någon gång funderat på hur det skulle vara att få ta kontrollen uppe i luften så finns det goda möjligheter på många ställen.

Lär dig flyga ett flygplan eller en helikopter

3 flygskolor där man kan ta sitt certifikat, Aeroklubben, Chalmers Flygklubb och Svensk Pilotutbildning. Genom att gå teoretiska kurser samt praktiska lektioner där man lär sig hur man flyger kan man på relativt kort tid få börja flyga på egen hand. Med hjälp av en god utbildad lärare guidas man igenom de olika faserna kring såväl mark- och lufthantering av flygplanet. Slutligen får man göra ett teoriprov och en uppflygning för att efter godkännande sedan motta PPL-certifikatet.

Även i andra delar av landet kan man ta ett certifikat för privatflygning eller om man vill arbeta som pilot på heltid en licens för trafikflygning. Stockholm flygklubb håller utbildningar varje år dit man kan anmäla sig om man har intresse. I Norrköping och vid Gestrike Airport i Åkersberga samt i Västerås kan man gå flygkurser vid AH Flight School, där man kan lära sig hur man flyger helikopter.

Fallskärmshoppning - njut av att segla genom luften

Skysport AB i Åre uppe i Norrland kan du lära dig att hoppa fallskärm i vackra naturmiljöer genom deras kurser i fallskärmshoppning som går året runt. Under grundkursen så tillbringar man 1 vecka i Åre där man får lära sig allt från början hur man hanterar en fallskärm i vinden med start på marken, och sedan ökar man höjden gradvis först några meter till höjdflyg från Åreskutan. Genom studier i teori och praktik så får man slutligen göra ett teoriprov som leder till licens. Man får låna all utrustning vilket är praktiskt om man aldrig har prövat på fallskärmshoppning tidigare.

Även i närliggande Östersund kan man ta en A-licens för fallskärmshoppning, där kursen hålls ute på flygfältet i Optand. Med närhet till staden är det lätt och smidigt att ta sig ut till lektionerna och till de lärorika fallskärmshoppen. Även nere i Skåne kan man gå en fallskärmshoppningskurs genom Skånes Fallskärmsklubb där det erbjuds grundkurser för nybörjare där man kan göra ett eller fler utbildningshopp under kursen för att bemästra fallskärmen i luften.

Att befinna sig i luften är något speciellt, vare sig man sitter i ett vind- eller motordrivet flygplan, eller svävar bland fåglarna i en fallskärm. Har man någonsin funderat på att pröva något av detta så finns det många goda tillfällen att lära sig flyga och hoppa på egen hand nästan överallt runtom i vårt avlånga land.