Nyhet

Stor osäkerhet kring regler för handbagage – Är standardmått en lösning?

Att resa med flygplan för ofta med sig en hel del osäkerhet. Flygplatser kan vara stora och svåra att hitta rätt på, platser, avgångar och byten kan ändras nästan hela vägen fram till avgång och lagar, regler och förhållningssätt kan variera dramatiskt i olika flygbolag. Det skiljer sig en hel del för vanligt resande på land med tåg och buss.

Ett särskilt regelverk som kan vara extra svårt att hänga med i är exakt hur stort handbagage man får ha med sig. Mått och vikt på handbagage kan variera med så mycket som 17 kilo mellan de olika flygbolagen. Och tydligen skulle 90 procent av alla flygresenärer vilja införa ett standardmått.

Trafik på land

Buss- och tågtrafik har sällan sådana restriktioner i Sverige och även internationellt, och man får definitivt inte betala extra om man skulle ha med sig "för mycket" bagage. Däremot har SL av säkerhetsskäl vissa hänvisningar om vad man får ta med och inte. Med AlternativTrafik kan man resa internationellt utan att behöva tänka på ett maxbaggage - samma gäller flera tågbolag. Detta kan vara ett bra alternativ om man vet med sig att ett större baggage kommer att vara nödvändigt. Läs mer om internationella tåg- och bussresor:

Bahn.com

SJ.se

AlternativTrafik.se

Undersökning

Resesöksiten Skyscanners har genomfört en undersökning där de frågat 2 500 internationella resenärer om vad de tycker om reglerna som gäller för handbagage. Och resultatet visar på att det råder en stor osäkerhet. Mer än 27 procent av de tillfrågade har blivit stoppade vid incheckning, och varit tvungna att betala extra avgifter för sitt tunga handbagage. Nio av tio tycker att bolagen borde införa standardmått som kan gälla för alla.

Den internationella flygorganisationen IATA, kort för The International Association Transport Aviation, har en redan en uppsättning rekommenderade standardmått för flygbolag att förhålla sig till. Men det är sällan dessa mått efterföljs av flygbolagen.

Läs mer om Skyscanners undersökning och se en utförlig lista över vilka tillåtna gränser som finns mellan de olika flygbolagen här: Nio av tio resenärer vill ha standardvikt på handbagaget